Nettisosiaalisuus tarjoaa hitoksee hommia

Olen viime päivinä rakentanut tutkimussuunnitelmaa vuosille 2014-2018. Tilanne on siitä onnellinen, että voin hyvällä syyllä ja omatunnolla jatkaa tutuksi tulleella polulla online-yhteistyön parissa.

Sosiaalisen netin maailma on kahdessakymmenessä vuodessa laajentunut puumaisesti moniin suuntiin. Sen vaikutuspiiri on laaja, organisaatioiden sisäisestä tiedonkulusta asiakassuhteisiin ja joukkoistamishankkeista kapeampiin intressiyhteisöihin – enkä tietenkään malta jättää mitään näistä pois tutkittavien listalta.

Millainen toimintamalli soveltuu parhaiten ongelman X tai ongelman Y ratkaisemiseen? Kuinka käyttäjät sitoutetaan ja osallistetaan mukaan online-yhteiskehitykseen? Kuinka avoin tieto tuodaan osaksi bisnestä tai kankeaa päätöksentekojärjestelmää, jotta se ei jää vain pienen marginaalin keskinäiseksi puuhasteluksi?

Ratkaisemattomia kysymyksiä on paljon. Nähdäkseni ne liittyvät ensisijaisesti ympäristöön (Green Internet ei sekään ole tulevaisuudessa enää vitsi), ihmisten käyttäytymiseen ja motiiveihin, jaksamiseen ja hyvinvointiin, luovuuden edistämiseen ja sosiaalisen kanssakäymisen lainalaisuuksiin.

Tonneittain saa vettä lähipurossa virrata, ennen kuin teknologiaan ja dataan liittyvä hype hiipuu edes sen verran, että nettisosiaalisuuden tutkimukselle syntyy tilaa hengittää. Näitä hommia kun on vaikea tehdä yksin – tarvitaan hengenheimolaisia, jotka puhuvat samaa kieltä ja jakavat kutakuinkin samat arvot.

Digitaalisuus -termin holtiton papanointi ympäri omia ja toisten virtuaalinurmikoita ei sekään ole varsinaisesti edistänyt konkreettisten ongelmien ratkaisemista. Tekeeköhän dotcom samanlaisen comebackin? Tyhjien hokemien sijasta tarvitaan vastauksia, vaikkapa siihen, kuinka nettiryhmät ja -parvet pääsevät uuden luomisen tilaan, eivätkä ainoastaan kierrätä jo tunnettua tietoa ja mene liian usein sieltä, missä aita on matalin.

Vastaukset voivat löytyä esimerkiksi leikillisyydestä ja kollektiivisesta huumorista. Tämä on seuraava oksa omassa tutkimuspuussani, eikä toivottavasti laho sellainen.

Mittaapa joskus testimielessä, kuinka suuri osa omasta päivittäisestä laitekäytöstäsi on human-to-human ja kuinka suuri osa human-to-device? Jos edes kymmenen prosenttia ajasta kuluu keskusteluun muiden kuin itsesi, laitteen tai jonkin järjestelmän kanssa, on se jo paljon.

Olemme teknologian hyödyntämisessä vieläkin toivottoman ”sooloo”, kun pitäisi olla ”duoo” – isommasta kollektiivista nyt puhumattakaan. Tähänkin saadaan tulevaisuudessa muutos. Nyt elämme vasta opetteluvaihetta, jossa ehkä on aiheetta pelätty, että nettisosiaalisuus sulkee pois face-to-face -kanssakäymisen. Mielestäni paljon suurempi riski on umpioituminen oman laitteen ääreen yhdistettynä illuusioon sosiaalisesta kanssakäymisestä – videoiden katselu, minäminäminän liikuntasuoritusten tai hampaiden harjaustulosten jakaminen kun on kaukana keskustelusta ja kohtaamisesta.

Lisäksi kuvittelemme, että se paljonpapanoitu digitaalisuus muuttaa ihmisten käyttäytymisen lainalaisuuksia, vaikka ei tarvitsisi kuin ottaa oppia perustieteistä ja lisätä annos netin nelimaustetta. Mika Pantzar on asian ytimessä kirjoittaessaan, etteivät ihmisen perustarpeet muutu nyt tai tulevaisuudessa mihinkään. Leikkisyys ja luovuus ohjaavat myös sähköisten palvelujen kehitystä.

Mitään yleispätevää online-yhteistyön työkalua tai johtamismallia en lähde visioimaan, koska sellaista ei ole olemassakaan. Tietojohtaminen on pohjimmiltaan yksilöllisyyttä kunnioittavaa yhteisöllisyyttä: jokainen ryhmä, parvi, yksikkö, yhteisö, organisaatio tai verkosto on omanlaisensa, ja johtaakseen oikein on oltava ”sisällä” niin ilmiössä, ihmisissä kuin tiedossa.

Tämä ajatus olkoon ohjenuoranani tulevatkin vuodet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s