Työntekijäöyhöttäjä

Näin kesäisin on tapana keksiä ainakin näennäisen pintapuolisia puheenaiheita, kuten Pokemon Go vs. marjastus, Liekki-sonni tai meillä Ruokolahdella päin melkein nähty leijona.

Toisinaan syntyy myös uusia termejä, jotka ansaitsevat päästä käyttöön heti, kun ihmiset ovat palanneet sorvin ääreen.

Vastauskin löytyi someverkostoille tuttuun tapaan nopeasti:

 

Öyhötys työpaikan asioista on perin inhimillistä ja tavallista – ja yleisyydessään myös vaarallista. Oman tai työnantajan maineen menettääkseen ei tarvitse edes purkaa kiukkua pomoihin sosiaalisessa mediassa tai laskea liikkeelle perättömiä huhuja. Siihen tunnetusti riittää pelkkä väärässä paikassa kerrottu vitsi.

smiley-1274747_1280

Toisinaan öyhötyksen alta saattaa paljastua ns. oikeutettua kiukkua. Ihmisiltä saatetaan vaatia kohtuuttoman paljon ja yksipuolisesti, kyttäyskulttuuri ja pärstäkerroinpeli dominoivat, erinomaisella tuloksella ei olekaan merkitystä pudotuspelissä, luottamus ja merkityksellisyys loistavat poissaolollaan, järjestelmät ovat kömpelöitä, kontrolli kukoistaa ja niin edelleen. Tasapainoisessa elämässä on edustettuna tunteiden koko kirjo. Toki lojaliteettisyistä on muistettava öyhöttää vasta kun olet left the building.

Entä resepti työntekijäöyhöttämisen vähentämiseen? Se on tietenkin terveempi työkulttuuri. Aiemmin olen kirjoittanut tutkimusmaailman Tukholma-syndroomaisista työntekijälähettiläistä, joiden viestinnässä on tuulahdus Pavlovin koiraa: jos jaksan olla myönteinen, kenties saan sieppaajiltani makupalan.

Marko Suomi kiteyttää olennaisen bloggauksessaan itseohjautuvista organisaatioista.

Kenenkään ei pitäisi enää yllättyä siitä, että kaiken organisoimisen ja johtamisen tavoite on saada ihmiset loistamaan työssään.

Vain toteutus puuttuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s