Oletko työelämän pokerihai vai lottokansalainen?

Juice Leskinen visioi Ajan henki -kappaleessaan kansallisia lobotomia-arpajaisia viitaten samalla ”entiseen lottodemokratiaan, jossa neljä miljoonaa teki yhden onnelliseksi”. Kuinka paljon ajan henki on 36 vuodessa muuttunut? Finanssikonserni Investiumin kyselytutkimuksen mukaan  suomalaiset vaurastuisivat mieluiten lottoamalla – päihittäähän se mukavuudessaan ja helppoudessaan esimerkiksi säästämisen, sijoittamisen ja työnteon.

Entä miten tämä lottometafora liittyy työelämään ja sen kehittämiseen?

Katson ilmiötä Tohtoriverkoston koordinoinnin, yhteisömanageroinnin ja yleisesti inhimillisen pääoman johtamisen näkökulmasta. Olen saanut puolentoista vuoden aikana paljon palautetta innostuneilta ihmisiltä, jotka kiittävät aktiivisuudesta ja rohkeudesta. Samalla olen nähnyt konkreettisesti ongelmat, jotka estävät ihmisiä tarttumasta itsekin toimeen olosuhteiden parantamiseksi. Niitä ovat näennäinen tai todellinen kiire, pelko oman aseman tai maineen menettämisestä, passiivisuus, mukavuudenhalu ja ylenpalttinen kyynisyys tai skeptisyys (”Ei tuo voi toimia”, ”Idealistista haihattelua” sekä tietenkin klassinen ”Onko tätä jo kokeiltu Ruotsissa”).

Olenkin tunnistavinani palautteista ja keskusteluista kaksi ääripäiden ihmistyyppiä:

  1. Lottokansalainen. Tämä ihmistyyppi ei ole valmis näkemään erityisen paljon vaivaa minkään eteen. Pelissä kuitenkin roikutaan mukana. Rivi jaksetaan jättää sisään joka viikko, koska muutkin niin tekevät, ja olisihan se nyt ”kauheaa, jos voitto osuisikin naapuriin”. Kun lottokansalainen lauantai-iltana huomaa, ettei taaskaan voittanut mitään, hän syyttää huonoa tuuriaan, olosuhteita, lottokonetta tai itseään – pääasia, että löytyy syyllinen, josta jurputtaa. (Ja koska olen juuri lukenut kirjaa salaliittouskomuksista, ei pidä unohtaa sitäkään, että osa onnenpelejä pelaavista kansalaisista uskoo vakavissaan arvontojen olevan järjestettyjä, sen sijaan että olisivat kansainvälisesti arvostetussa suomalaisessa koululaitoksessa oppineet ymmärtämään, millaista jälkeä sattuma ja todennäköisyyteen nähden riittävän alhainen voitto-osuus pelaajan lompakossa tekee.) Lottokansalaisen avainsanat: kohtalonusko, passiivisuus, valittaminen.
  2. Pokerihai. Tämä ihmistyyppi viihtyy tilanteissa, joissa kokee voivansa vaikuttaa ja hyödyntää taitojaan. Suuri yleisö yleensä huomioi pokerimestareista vain pintaliidon ja menestystarinat jättivoittoineen – ei sitä kaikkea työtä, mikä on jäävuoren huipun alla. Toisin kuin lottoaminen, taitavaksi pokerinpelaajaksi kehittyminen vaatii näet uskomattoman määrän harjoittelua, lahjakkuutta, psykologista silmää, pokeriteorian opiskelua, omistautumista, kärsivällisyyttä ja intohimoa itse peliin. Itse olen pelaajana keskinkertaisuus ja taitaville vastustajille varsin helppo ’paisti’, joten en uhraa pöytiin kuin satunnaisesti muutamia euroja viihteen vuoksi. Arvostan kuitenkin pokerigurujen mentaliteettia ja osaamista. Pokerihain avainsanat: taito, pelisilmä, strategian ymmärtäminen, realiteettien taju.

 

Huomaathan eron?

all in.jpg

Pokerin taitaja tietää, että on hyödytöntä jäädä odottamaan täydellistä kättä. Silloin menettää monta hyvää tilaisuutta. On uskallettava pelata niillä korteilla mitä saa.

Mikään ei ole masentavampaa kuin lottokansalainen työpaikalla, harrastustoiminnassa tai someverkostossa. Hän odottaa, että joku muu ratkaisisi ongelmat hänen puolestaan, eikä lopuksi tarvitse muuta kuin istua valmiiseen pöytään.

Jos taas Sinulla on verkostoissasi pokerihai-ihmisiä, panosta kaikki peliin! Aktiivisuus houkuttelee ympärilleen lisää aktiivisuutta – ja hyviä tekoja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s