Arvoa voi oppia luomaan myös pysymällä paikallaan

Helsingin Sanomat kuvaili taannoin osuvasti työmatkaajien arkea. Ulkomailla paljon matkustavien elämä on pirstaleista, lähtien aikataulutuksesta ja päätyen univaikeuksiin ja muihin mahdollisiin terveyshaittoihin. Kuten Työterveyslaitoksen tutkijat totesivat vuonna 2011 julkaistussa raportissaan, ”työhön liittyvä tiheä ulkomaille matkustaminen nykyisessä mittakaavassa on kohtuullisen uusi ilmiö, ja siihen liittyviä hyvinvointi- ja terveysvaaroja ei ole tunnistettu samassa määrin” kuin ulkomaankomennuksista (s. 1, kursivointi lisätty).

Douron rantamilla

Douron laakso Portugalissa. Kuten oluessa, työmatkoissakin ensimmäinen maistuu parhaalta ja sen jälkeen maku laimenee.

Aloittaessani hajautuneen yhteistyön ja nettiyhteisöjen tutkijana yli vuosikymmen sitten olin erityisen ylpeä siitä, että alamme tutkijat ja konsultit eivät puhuneet pelkästään eurojen säästämisestä vaan myös ympäristökuormituksen vähentämisestä. Eroon turhasta sinkoilusta ja palavereista, ja luonto kiittää! Viime vuosina olen havahtunut huomaamaan, että lupaukset ovat jääneet lunastamatta.

Moni on valmis auttamaan turvapaikanhakijoita tai muita hädänalaisia, mutta ympäristö on siitä epäkelpo autettava, että sen hätä on vuosisatojen mittainen ja kiteytyy huonosti somekampanjaksi.

Päivänselvä syy matkustamisen lisääntymiseen on aiempaa kansainvälisempi toimintaympäristö, mutta meidän ei tarvitse nostaa käsiä pystyyn ja tuudittautua tilanteeseen. Jos lentomatkustamisen suosion kasvu ei pian taitu, on vaarana, että se mitätöi muissa päästöissä jo aikaansaadut vähennykset.

Otsikkoni ei viittaa siihen, että kehityksen pitäisi pysähtyä – päinvastoin. Paradoksaalista on vain se, että käytettävissä olevasta viestintäteknologiasta huolimatta työmatkustaminen lisääntyy.

En toki tarkoita, että kasvokkain tapaamisista voitaisiin noin vain luopua. Ilman niitä jäisivät suhteet luomatta ja neuvottelut käymättä. Joissakin kulttuureissa on selvää, ettei tarvittava luottamus voi rakentua kuin istumalla yhteisen pöydän ääreen ja mieluiten koko perheen kera.

Mutta kaikki matkat eivät sentään suuntaudu Kiinaan. Miten on mahdollista, että Suomesta ulkomaille tehtävien työ- ja kokousmatkojen määrä on tämän vuosituhannen aikana kasvanut 500 000:lla, eikä suinkaan vähentynyt?

Väitän oppimani ja tutkimani perusteella, ettei kyse ole viestintäteknologian puutteista vaan ihmisten haluttomuudesta käyttää sitä tavalla, joka vaarantaisi totutut rutiinit. Toisenlaisiakin esimerkkejä onneksi löytyy, esimerkiksi Kone, jolle virtuaalikokoukset ovat olleet arkea jo vuosikymmenen.

Kun organisaatiossa on muutosvastarintaa, mukahuono tekniikka on helpoin syypää – sehän ei nurise takaisin, ainakaan toistaiseksi. Mahdollisuuksia on. Me emme vain käytä niitä täydellä teholla. Aluksi on myönnettävä, että kyseessä on ongelma.

Kuten Hesarin juttu muistuttaa, mielikuvissa työmatkoilla on edelleen statusarvoa, vaikka todellisuudessa gloria on huonosti nukutuista öistä ja lentokenttäjonoista kaukana. Ilmeisesti haluamme kuvitella olevamme lomalla myös ollessamme töissä, mikä nostaa väistämättä esille kysymyksen siitä, miksi niin moni on valmis tekemään vastenmielistä tai merkityksetöntä työtä.

Loma- ja elämysmatkailun kasvavaa suosiota en osaa lainkaan eritellä, koska ilmiö on itselleni vieras. (Toisinaan joku kysyy, mikä on ollut mieleenpainuvin matkakohteeni ja kun vastaan Auschwitz-Birkenaun museon, saan osakseni hämmentyneitä katseita.) Kaikkein vaikeinta on ollut ymmärtää mitä on lomamatkailijoiden kaipaama ”irtautuminen arjesta”. Veikkaan, että jonkin mainostoimiston aikaansaannosta. Missä vaiheessa ja miksi ihmiset ovat päätyneet tekemään arjestaan niin kammottavaa, että sitä täytyy erikseen paeta? Kun tarvitsen ”lomaa” eli riittävää lepoa erilaisista aivoaskareista, on puutarha ja keittiön ikkunasta näyttäytyvä rauhoittava peltomaisema edelleen parasta lääkettä mitä ajatella saattaa. Olenkohan mahtanut jo syntyjäni ratsastaa kotoilutrendin aallonharjalla?

Haastankin Sinut ja työyhteisösi pohtimaan tapoja vähentää työmatkustamista. Mitä voisitte tehdä toisin jo tänään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s