Innovatiivisin työnantaja mittaa kykyään uudistua

Taannoin sosiaalisessa mediassa jaettiin ahkerasti Frank Martelan postausta Tavallinen työnantaja mittaa tyytyväisyyttä, innovatiivinen mittaa innostusta.

On helppo allekirjoittaa havainto siitä, että työtyytyväisyys on kapea mittari, joka ei tavoita lainkaan olennaista. Ihmiset voivat olla hyvinkin tyytyväisiä vääriin asioihin: ”Palkka juoksee eikä tarvitse tehdä mitään”. Tällainen organisaatio ei luo uutta ja jää passiivisena aloilleen odottamaan muuttumatonta toimintaympäristöä, jota ei koskaan tule.

Sitä en kuitenkaan hahmottanut, missä vaiheessa pelkästä innostuksesta on tullut innovatiivisuuden mittari. Jos näin olisi, tämänkin ajan huikeimmat innovaatiot luo lauma koiranpentuja.

Martela muistuttaa, että organisaatiot saavat sitä mitä mittaavat. Miksi emme siis mittaisi pöhinän sijaan kykyä uudistua?

 

0029 klassikko

 

Toki yksittäisten työntekijöiden innostus ja arkinen luovuus ovat olennainen osa uudistumiskykyä – mutta vain pieni pala sitä.

Uudistumiskyvystä on puhuttu pitkään. Varhaisimpien koulukuntien ajatusmalleissa oli vielä reaktiivisuuden siemen: havaittiin muutos ympäristössä ja muokattiin strategiaa sen mukaisesti. Sittemmin organisaatiot on nähty myös muutoksen tekijöinä, ei pelkästään passiivisina vastaanottajina.

Junell ja Ståhle tarjoavat hyvän peruskatsauksen uudistumiskyvyn mittaamiseen, samoin tietojohtamisen professori Aino Kianto väitöskirjassaan.

Tietojohtamisen ytimessä ovat aineettomat resurssit, kuten tieto, osaaminen ja suhteet. Dynaaminen tai luova tietopääoma tarkoittaa sitä, että organisaatio

  • pystyy luomaan tietopääomasta arvoa ”tässä ja nyt” senhetkisellä osaamisellaan
  • ottaa aktiivisen roolin tulevaisuuden ennakoinnissa ja johtaa myös omaa kykyään uudistua.

 

Herätys, Suomi! Jos jotain on näin post-teollisella aikakaudella ylipäätään mitattava, olkoon se luova tietopääoma – ja yritysten, julkisen sektorin, yhteisöjen ja verkostojen kyky uudistaa itseään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s