Kolme periaatetta oman työuran luomiseen

Elämänhallintaohjeiden tunnetuimmasta päästä ovat listat asioista, joita ihmiset kuolinvuoteellaan katuvat jättäneensä tekemättä. Vaikka en mikään jossittelun puolestapuhuja olekaan, tässä omani etuajassa. Siitä voi olla hyötyä etenkin työuransa alussa oleville.

1. Pidä ääntä saavutuksistasi. Kun onnistut jossain hyvin, teet parhaan tuloksen tai raivaat edelläkävijänä tietä muille, kerro siitä rohkeasti. Uskalla nostaa pöydälle myös epäonnistumiset ja se, mitä opit niistä. Avoimuudella kerrytät sellaista aineetonta pääomaa, joka avittaa sinua eteenpäin vielä vuosienkin päästä. Käänteisessä tapauksessa on sama kuin et olisi tehnyt yhtään mitään.

2. Luo suhteita nykyisiin ja tuleviin päättäjiin. Mietit ehkä, mitä opiskelemalla työllistyisit varmasti. Nykyään oppiminen on elinikäistä. Unohda muodolliset tutkinnot: olennaisempaa on se, ettet vietä opiskeluaikaasi eristäytyneenä neljän seinän sisälle. Viimeistään digitaalinen maailma on romahduttanut tiedon pänttäämisen ja tutkintopapereiden arvon. Tärkeämpää on nk. hiljainen tieto, joka rakentuu kokemuksista, taidoista ja viisaudesta, ja voi siirtyä vain ihmiseltä ihmiselle! Sillä ei ole merkitystä mitä tiedät ja muistat, vaan sillä, kenet tunnet ja miten kytkeydyt heihin, jotka voivat vaikuttaa asioihin. Jos verkostosi ovat kunnossa, on se ja sama valmistutko lääkäriksi, autonkuljettajaksi vai esikristillisen uskontokäsityksen maisteriksi.

3. Tiedosta arvomaailmasi ja rakenna sen mukainen opiskelu- ja työura. Ns. yleinen mielipide, vanhempien ja sukulaisten odotukset tai vallitseva talousajattelu ovat huonoja lähtökohtia. Omien arvojen mukaan eläminen on hyvinvoinnin kulmakivi. Kumpi on sinulle itsellesi tärkeämpää, näyttävä status vai mahdollisuus auttaa ihmisiä tai luontoa? Arvostatko enemmän hidasta tietoa ja sivistystä vai nopeaa, helpommin rahaksi muutettavissa olevaa tietoa? Minkä tahansa löytäminen on helpompaa, kun osaa antaa tarkat tuntomerkit. Tee tärkeimmistä arvoista huoneentaulu ja päivitä sitä aina tarvittaessa. Opit samalla paljon itsestäsi!

P.S. Harjoittele myös lempeyttä. Aina ei tarvitse olla käytettävissä ja toimia täydellä teholla. Maailma ei todennäköisesti ehdi loppua sillä välin, kun ihmiset pitävät taukoa oravanpyörästä. On sallittua olla välillä rikki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s