Tohtorille töitä -blogi tiedottaa: kaikkea osaamistani ei saa ilmaiseksi

Tiedättekö, mikä yhdistää pienyrittäjää, tutkijaa ja työtöntä tietotyöläistä? Ohessa muutama vihje.

Heittäisitkö parin tunnin keikan tänne Ivaloon? Me ei voida maksaa mitään kun toimitaan ihan vapaaehtoispohjalta, mutta saisit näkyvyyttä. Sinullahan on tätä osaamista sosiaalisesta mediasta. Vinkkaatko miten voitaisiin kaupitella näitä meidän purnukoita somessa, niin me kääräistään siitä sitten voitot itselle? Ihan mahtava tuo sinun nettipresenssi, osattaispa mekin. Ei meillä kyllä ole talossa ketään tekemään mitään tollaista. Voitaisko skypettää vaikka huomenna, sparraisit meitä alkuun? Olisi tosi kiva jos sulla on tähän jo materiaalia valmiina. Me haluttaisiin sinut tänne meidän kolmepäiväiseen workshopiin Vaasaan, Turkuun ja Tukholmaan, pääsisitkö tulemaan? Tästä voitaisiin tehdä vaikka joku paperi. Olisitko sinä mukana kirjoittamassa? Meillä on valmisteilla tällainen hanke. Voidaanko laittaa sinut sinne asiantuntijaksi? Tarvitsemme yhteisöllisten teknologioiden ammattilaisen viemään tätä eteenpäin. Sinähän voisit rakentaa tästä vaikka EU-projektin?

Tapauksilla on yhteinen nimittäjä. Yksikään niistä ei tarjoa yrittäjä-tutkija-kouluttaja-työtön -hybridille minkään sortin toimeentuloa.

Alan menettää hermoni tyhjän perässä juoksenteluun. Toki verkostojen rakentaminen ja keskusteluyhteyksien avaaminen on itsessään tärkeää työtä, mutta tietyn saturaatiopisteen jälkeen ei puhuta enää yhteistyöstä, vaan hyväksikäytöstä.

batman

Useimmissa tapauksissa sentään sanotaan etukäteen suoraan, ettei rahaa juuri ole. Tällöin saatamme sopia koulutuksesta, joita teen Ukko.fi -osuuskunnan kautta, mutta yhteyshenkilö vaihtaa sen jälkeen nimensä, puhelinnumeronsa ja kasvonsa, etten vain saisi häntä uudestaan kiinni sopiakseni yksityiskohdista, sillä koulutushan maksaa.

Toisinaan minut halutaan töihin siten, että kokoan itse palkkarahani; malli, jonka tunnen yliopistotaustani vuoksi erittäin läheisesti: viiden tutkijatohtorivuoteni aikana työskentelin 86-prosenttisesti ulkoisella rahoituksella. Edelleen minun toivotaan hakevan hieman ekstraa muidenkin työllistämiseen. Eräässä tapauksessa puhuttiin vaatimattomasti miljardista eurosta.

Joskus rahoitus on jo tiedossa, mutta ei työttömille ja muille yhteiskunnan hännänhuipuille. Ensin kun on rahoitettava ne projektissa työskentelevät asiantuntijat Pirjo, Liisa ja Jaakko, vaikka heidän ydinosaamistaan olisi Internet-ajan yhteisöjen ja yhteistyömallien sijaan faksien lähettely. Silti on paljon ihmisiä, jotka uskovat Pirjon, Liisan ja Jaakon olevan tuottavia – eiväthän he muuten saisi olla töissä. Hälytys! Argumentaatiovirhe! Kausaliteettiharha!

Itse olen tietysti imagoni luonut: ”Hei, tuohan on se hölmö, jolla on ties miten monta julkaisua ja presistä ilmaiseksi netissä, ei sille varmaan tarvitse nytkään maksaa mitään!

Kuten aina, tämänkään ongelman kanssa ei tarvitse jäädä yksin, eikä rajoittua vain meihin kotimaantaviksiin. Sama ilmiö puhuttaa myös maailman huippuja. Vain kuukausi sitten Harold Jarche kirjoitti kyllästyneensä kaiken jakamiseen ilmaiseksi.

Vaikka avoimuudessa on myös huonot puolensa, kokonaan en suostu luopumaan nettiyhteisöjen perusperiaatteista ja tiedon jakamisen ideologiasta. Se olisi oman identiteetin vaihtamista toiseksi. Erityisesti en suostu ryhtymään menneiden vuosisatojen bisnesnaiseksi, joka lähettää asiakkaalle erikseen laskun jokaisesta pikkusormen heilautuksesta.

Kyse on tasapainon löytämisestä – ja se tasapaino on työttömyyden pitkittyessä päässyt hieman hukkumaan.

pohja

Tilanteen helpottamiseksi lausun kuitenkin yhden vienon pyynnön, ennen kuin jatkan liki epätoivoiseksi käynyttä toimeentulon rääpimistä kokoon täyttäen arkipäivän toisensa jälkeen erilaisilla projektisuunnitelmilla, koulutuskeikkojen valmistelulla, palavereilla, neuvotteluilla, mahdollisten asiakkaiden kontaktoinnilla ja työpaikkahakemusten laatimisella (sis. erikoistarjouksen, palkkakulut jopa -50 %! Toimi heti!):

Kun seuraavan kerran tarvitset kokeneen yhteisö- ja somekouluttaja-tutkijan apua, mieti miten aiot motivoida osallistumaan ja mahdollisesti palkita hänet hyvin tehdystä työstä.

Jos et mitenkään, älä soita tänne. Me soitetaan sulle.

Tai lähetetään vaikka se faksi.

12 kommenttia artikkeliin ”Tohtorille töitä -blogi tiedottaa: kaikkea osaamistani ei saa ilmaiseksi

 1. Kyllä, totta joka sana! Minä päätin ennen yritykseni rekisteröimistä, että yhtään ilmaista keikkaa en omalla ammattialueellani tee. Jos jotain teen pro bono, niin sen täytyy kummuta omasta pyytettömästä halusta jonkin itselleni tärkeän asian eteen.

  Itse kieltäydyin juuri eräästä hankkeesta, joka potentiaalisesti olisi saattanut tuoda kohtuullisen tienestin seuraavaksi vuodeksi, mutta jonka lähempi aukipurkaminen osoitti, että käytännössä allekirjoittanut toisi hankkeeseen kaiken osaamisen ja sisällön, kumppanitahon nostaessa palkkarahoja siellä jo olevien, muissa tehtävissä toimivien työntekijöiden kulujen kattamiseen. Kiitti, mutta ei kiitti. Oma ammatillinen arvostus kunniaan!

 2. Näinhän se menee, ja samaa tulee jatkossakin. Hommaan onneksi harjuuntuu, eli tiukka linjan pitämisessä ettei lähde näihin ilmaistöihin. Myös siinä harjaantuu, että ei käytä liikaa aikaa neuvonpitoihin ja suunnitteluihin ennen kuin on asiakas joka maksaa.

 3. Kiitos kommenteista! Sanna, kovin tutulta kuulostaa. Räikeimpiä tapauksia en uskaltanut edes kirjata näkyviin: ”Tee sinä sisältö niin me nostellaan kuukausipalkkaa, ja maksetaan sieltä sitten sulle joku kertakorvaus.” Työttömänä näen punaista aina kun näissä tilanteissa vedotaan rahan vähyyteen. Samaan aikaan kuitenkin pidetään palkkalistoilla ihmisiä, jotka eivät osaa tehdä tai saa ylipäätään mitään tulosta aikaiseksi! Ei kyse ole eurojen määrästä, vaan tahdosta.

  Janne, allekirjoitan että yrittäjänä hankkimasi kokemus näkyy – olisipa vain muillakin yhtä selkeät toimintatavat, jos halutaan luoda molempia yhteistyöosapuolia hyödyttävä kumppanuus. Nykymaailmassa ei pärjää epämääräisellä kuukausien hautomisella. Toisinaan isommatkin instituutiot yllättävät, eli parista tutkimusorganisaatiosta on myös erittäin myönteisiä kokemuksia.

  Keskityn jatkossakin niihin joilla on selkeä agenda. Kaikenlainen nice-to-have -juoksentelu jääköön tällä puheella vähemmälle 🙂

 4. Tätä on näemmä ilmassa! Olen muuttunut jo niin tiukkapipoksi ja kyyniseksi, että lähden hyvin laiskasti mihinkään yhteistyöneuvonpitoihin ellei minulle pystytä kertomaan jotakin konkreettista, mihin mahdollinen yhteistyö perustuisi ja mikä on siinä win-win -kuvio. Hämmästyttävän usein tapaamista pyytävällä ei ole tästä itsellä aavistustakaan.

  • Juuri näin, Outi! En kirjoituksessani muistanut tätä mainita, mutta sokeasti en todellakaan ole hypännyt kenenkään kelkkaan. Sellaiseen olen liian kriittinen. Pikemminkin kyse on siitä, että asiat on etukäteen onnistuttu verhoilemaan varteenotettaviksi tarjouksiksi. Puhelinmyynnissä mutkien oikomisen voi vielä jotenkin ymmärtää, mutta ei yhteistyöverkostoja rakennettaessa.

   Uutta työuraa luovien, pienyrittäjien ja ”itsensätyöllistäjien” (btw karmea sana – eihän minultakaan työ ole missään vaiheessa kadonnut, vaan ansainta) tärkeimpiä työvälineitä lienee siis oma kristallipallo 🙂

 5. Mulle uutena ilmiönä on viime aikoina vastaan tullut aloittelevien hyvinvointi tms. konsulttien yhteydenotot ilmaisen sparrauksen toivossa… Toimin siis itse työelämän tukimus ja kehittämistyössä. Aika räikeää.

  • Paljon puhutaan yhteistyötaitojen merkityksestä, mutta hieman vaiheessa taitaa olla niiden oppiminen.

   Voisiko yksi syy olla työelämälle tyypillinen kiireen kokemus ja pirstaleinen arki (juuri tähänhän työelämän tutkimus nyt pureutuu, kuten monet tietotyöblogitkin)?

   Ihmiset ovat päätyneet kalentereidensa vietäviksi, mistään ei oikein tunnuta saavan otetta ja tekeminen on muuttunut lyhytjänteiseksi huiskimiseksi. Tällaisessa maailmassa on houkuttelevaa heitellä verkostokoukkuja veteen saaliin toivossa, ilman että tarvitsee itse tehdä mitään – luodaan näennäisen tuotteliaisuuden harha.

   Itselläni on aikaa, tilaa – ja taito käyttää niitä. En väsy ihmettelemään sitä, ettei hyvä itsensäjohtaja, rauhallinen, harkitseva ja juuri siksi hyvää tulosta tekevä työntekijä ”myy” kilpailussa. Ehkäpä vika on juuri siinä: erilaisuus pelottaa. Säntäile ja sinkoile päättömästi, niin kirkkaimman kruunun saat 🙂

 6. Näyttää ajan ilmiöltä tuo ilmaistyön kysyminen, vaikka jossain määrin sitä on konsultointi-piireissä harrastettu aiemminkin. Ei toisaalta tässä kuvaamassasi mittakaavassa, jota tulisi kutsua selkeästi Hyväksikäytön yritykseksi.

  Talkootöitä ei tehdä kuin perhepiirissä, se on selvää. Yhtä selvää, kuin ne kuuluisat ilmaiset lounaat joita ei edelleenkään ole. Lähtökohta on korvaus tehdystä työstä.

  Itse teen interimmanager-pohjalta ns Vuokrajohtajan työtä. Lyhyempiä pätkiä, joskus pitempiä jaksoja. Yhteinen nimittäjä näille on Laskutus, joka on etukäteen sovittu. En lähde puhumaan, esittelemään muutoshankkeita tai sparraamaan tökkivää myyntiä ellei ole laskutus-mallia selvillä.

  Korvaus menetetystä vapaa-ajasta = palkka tai yrittäjän laskuttama korvaus paitsi rahaa myös arvostuksen osoitus – Sinusta, osaamisestasi, hiljaisesta tiedostasi, koulutuksestasi.

  Jos tarjotaan 0 € luennosta, se = negatiivinen arvostuksen osoitus, peukku alaspäin!

  Toimeksiantajalle kannattaa heti ennen ensimmäistä tapaamistakaan tehdä kristallikirkkaaksi ettei osaamista saa ostaa ilmaiseksi.

  Tsemppiä ja tervetuloa Interim Power Groupin osaajaverkostoon!

 7. Kiitos kokemusten jakamisesta! Olen törmännyt samaan ilmiöön! Tsemppiä työnhakuun ja kaupallistamiseen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s