Kierrätin CMADFi-tapahtuman aikana vanhaa koostettani hyvän yhteisömanagerin ominaisuuksista ja pyysin osallistujilta ideoita: mitä kuvasta vielä puuttuu? Hyviä vastauksia tulikin, joten kokosin uuden version.
Syntyi ah niin raivostuttava mutta kätevä nelikenttä. Kaikki tarvittava ei ole niputettavissa persoonallisuuden piirteiksi tai hankituiksi taidoiksi, vaan tarvitaan myös vahva tietopohja (vink vink!) ja kiinnostus – siis aktiivisesti ulkomaailmaa kohti suunnatut antennit.
Yhteenveto kiinnosti myös Twitterissä. Jotta sisältö ei huku viestien paljouteen, liitän sen tänne blogiini. Ohessa siis superihmisen tuorein määritelmä 🙂
#Cmadfi -minijoukkoistamalla syntyi parempi kuva siitä, millainen on hyvä #yhteisömanageri. Kevyt lista 😉 Kiitos! pic.twitter.com/yWAHmqd3cc
— Miia Kosonen (@MiiaKosonen) 28. tammikuuta 2015
Vakavastikin ottaen: yhteisömanagerointi on multitaskausta parhaimmillaan tai pahimmillaan. Mielikuvamme siitä ovat vahvasti markkinointivärittyneitä, vaikka markkinointi edustaa vasta murto-osaa tarvittavasta osaamisesta (ja sekin ammentaa viestinnän, sosiologian, psykologian ja johtamisen aloilta).
Esimerkki tulee läheltä. Kahden projektivalmistelun, kurssien ja koulutusten suunnittelun ja työnhaun lomassa ilmoittauduin juuri vapaaehtoiseksi rakentamaan community management -strategiaa eräälle yhdistykselle.
Alussa arvelin keskittyväni nykytilanteen kartoittamiseen, toiminnan tavoitteisiin ja niitä parhaiten palveleviin somekanaviin. Nopeasti havaittiin, ettei nykytilanne ollutkaan aivan toivotunlainen. Jo muutamassa päivässä päädyimme kääntämään koko asetelman ylösalaisin – aina yhdistyksen nimeä(!) ja kohderyhmiä myöten. Työ on tehtävä hyvin. Jos perusta ei ole kunnossa, päälleliimattu someläsnäolo saattaa vain pahentaa tilannetta. Tätä ilmiötä voitaisiin kutsua vaikkapa joulukuusenkoristeluksi.
Sinisen Meteoriitin Hanna Harjula muistutti niin esityksessään kuin CMADFi-päivän jälkipohdinnoissaan, että organisaation sisäisessa yhteisömanageroinnissa muutosjohtajan ja valmentajan rooli korostuu. Tarvitaan enemmän ”työntöä”:
Siinä missä ulkoisen somen kanavissa viestivät ihmiset, joille somen käyttö on osa arkipäivää, on sisäisissä yhteisöissä mukana monia, joille monitoimiprintteri voi edustaa tietotyön viimeisintä aaltoa.
Yhteisöjen johtaminen ei siis ole sisällönjakelua somessa, vaan kokonaisvaltaista fasilitointia ja muutosjohtamista.
Tsekkaa myös:
- Yhteisömanageri johtaa kokonaisuutta
- Yhteisömanageri tarvitsee tutkittua tietoa
- Vaiheessa: sosiaalisen median omaksuminen
- Yhteenveto CMADFi 2015 -tapahtumasta