Mistä luottamus syntyy hajautuneessa yhteistyössä?

Kansallisen etätyöpäivän kunniaksi on paikallaan palata kysymykseen luottamuksen ja online-yhteistyön suhteesta. Teemapäivän taustavoimat Microsoft ja Työterveyslaitos ovat yhdessä laatineet Viisi vinkkiä etätyöjohtajille. Näistä nro 2 kuuluu seuraavasti:

Etätyö perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Keskustele työntekijän kanssa siitä, mikä etätyössä toimii tai ei toimi. Hyvä etätyöjohtaja on valmis antamaan vastuuta työntekijöilleen ja edellyttää myös vastuun ottamista.

 

Olemme Työterveyslaitoksen Minna Janhosen kanssa pallotelleet luottamusteemaa niin Twitter-keskusteluissa kuin blogeissamme. Minna muistuttaa, että sanaton ja näkymätön on pyrittävä tekemään näkyväksi: kiittämään, rohkaisemaan, ottamaan toinen huomioon. Aiemmin olen kirjoittanut epäluottamuksesta ja yhteisen suunnan näyttämisen tärkeydestä – teknologisten välineiden ympäröimänä tekemisemme jää liian usein yksinäiseksi puuhasteluksi – ja taitavasta verkkoviestinnästä, jotka molemmat ovat omiaan rakentamaan luottamusta. DNA:n Hannu Rokka toteaa, että tuloksellinen työ edellyttää aina hyvää johtamista, mutta etätyössä korostuu itsensä johtaminen.

Luottamuskysymys ei kuitenkaan koske yksinomaan ”perinteisten” tiimien etätyötä. Sitä tarvitaan kaikkialla hajautuneessa yhteistyössä.

Yhteistyömuotoja havainnollistettuani kokosin jatkoksi napakan yhteenvedon luottamuksen rakentamisen keinoista. Nettiyhteisöjen tutkijana olen tullut tätäkin aihetta joskus sivunneeksi. Pieni kertauskurssi oli hyödyllinen omalle pääkopalle – toivottavasti siitä on hyötyä myös muille.

 

Työelämän luottamusdebatissa (ja muulloinkin) on silti muistettava, että luottamus on terminä sukua yhteisöllisyydelle. Sillä saadaan helposti mikä tahansa näennäinen puuhastelu, toiveajattelu tai vilunkipeli kuulostamaan inhimilliseltä, eettisesti kestävältä ja helposti lähestyttävältä.

Takavuosien kantribändi Nääsvillen veljekset kuvasi laulussaan Kettusen veljeksiä, joille keskinäisen luottamuksen ja tyhjien puheiden liitto oli kaikesta päätellen tuttu:

Viinaa ottivat
toisiaan kehuivat
ja lupasivat useammin tulla äitinsä luona käymään.

Juhlapuheet eivät yksin riitä. Luottamus tarvitsee ympärilleen tekoja: tavoitteita, toimintaa ja tuloksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s