Oppilaitosjohtajat ja sosiaalinen media

Tällä viikolla käynnistämme Lahdessa LUT Koulutus-ja kehittämiskeskuksen organisoiman kurssin Tietojohtamisen työkalut ja uudet työskentelymuodot, joka on suunnattu oppilaitosten johtajille esiopetuksesta aikuiskoulutukseen. Ensimmäinen lähipäivä painottuu johtamiseen ja sen murrokseen, toinen kurssipäivä erilaisiin hajautuneen yhteistyön muotoihin (virtuaalitiimit, parvityö, online-yhteisöt, mass collaboration) ja sosiaalisen median hyödyntämiseen opetuksessa.

Sosiaalisen median osalta emme käy yksityiskohtaisesti läpi eri työvälineitä ja niiden käyttöä – kurssilaisten ryhmäblogia lukuunottamatta – vaan tarkoitus on avata sitä, mikä koulujen toimintaympäristössä on muuttunut ja millaista osaamista se edellyttää johtajilta. Ennen koulutuksen valmistelua jututin mainioita some-aktiivirehtoreita Esa Kukkasniemeä ja Mikko Jordmania ja sain heiltä arvokkaita vinkkejä, mistä kiitokset!

Oma sanottavani on tiivistettävissä yksinkertaiseen muotoon: avoimempaa viestintää, yhteistyötaitoja ja aktiivista verkostojen rakentamista. Sama resepti pätee niin johtamiseen kuin yhteisölliseen oppimiseen. Koulukeskustelu hukkuu liian usein lillukanvarsiin eli arvioimaan käytössä olevien laitteiden määrää, ei niinkään sitä, mihin teknologiaa käytetään.

 

 
Mutta tässä on vasta pieni pintaraapaisu aiheeseen. Parissa tunnissa ei ehdi tehdä paljoa: onneksi verkko on pullollaan hyödyllistä materiaalia, joka mm. auttaa alkuun eri työvälineiden kanssa. Sen vuoksi kokoan parhaita vinkkejä myös avoimeen jakeluun tänne blogiini.
 
Jos avoimia verkkokursseja tarjoava Coursera, suomalainen nettipohjainen peruskoulu Feeniks ja lähes 5000 jäsentä kattava Sosiaalinen media oppimisen tukena -verkosto ovat jo tuttuja, tutustu myös seuraaviin:

 
Toimintaympäristön ja johtamisen muutos koulumaailmassa
 
 
 
 
Yksittäisiä sosiaalisen median palveluja ja vinkkejä niiden käyttöön
 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s