Kesälomasta kaamoslomaan

Olen pienestä pitäen ihmetellyt, miksi lomakautta vietetään silloin, kun ihmiset  – ainakin omien sanojensa mukaan – ovat virkeimmillään. Allekirjoittanutta tämä ei tietystikään koske, sillä sydäntalven lapsena käyn tasatahtia kesäkuusta joulukuuhun ja joulukuusta kesäkuuhun. Mutta miksei lomaa vietetä vuoden pimeimpänä aikana? Tai jos vietetään, sitä on korkeintaan viikko tai pari.

Loma on kaikille tärkeää. Ei kuitenkaan itsetarkoituksena, vaan tilana levolle, palautumiselle ja virkistävälle vaihtelulle. Naurussa ja itkussa on joka vuosi pitelemistä, kun saamme lukea elämäänsä tyytymättömien oravanpyöräläisten kesävuodatuksia: täytyy suorittaa huippu-ihq Superloma, jotta sitten pimeässä ja räntäsateessa jaksaa. Ilmeisesti kovin harva on hoksannut, että ihmisen on helpompaa muuttaa asennettaan säätiloihin kuin esimerkiksi varastoida hormoneja elimistöön.

P1050615

 

Työelämää paremmin tuntevat pyrkivät joka vuosi herättämään keskustelua lomien ajankohdasta ja pituudesta, mutta lopputulos on yleensä myrsky vesilasissa, herjaamista netissä, kymmenittäin vihaisia vanhempia ja opettajia(!) sekä muutama Pakollinen Huolestuja elinkeinoelämästä.

Julkisen keskustelun perusteella suurin osa ihmisistä käyttää työaikansa lähinnä lomien odottamiseen. Miksi työtä oikeastaan vihataan niin paljon, ettei sieltä on jatkuvasti päästävä pois?  Olisiko paikallaan päivittää koko käsityksemme työn tekemisestä ja sen motiiveista vastaamaan nykyelämää, jossa kaikki tekeminen ei enää ole sidottu liukuhihnoihin ja harmaisiin konttoreihin, tai vähintään etsiä mielekkäämpi ammatti?

Maallikkonakin uskaltaisin kehoittaa jokaista laiturinnokkalaista miettimään, miksi ennen levättiin uuninpankolla talvi ja tehtiin työt kesällä – ja olisiko tällä kiertokululla jotain annettavaa nykyihmiselle jopa näin post-agraarilla aikakaudella. Miksi ihminen osaa lentää kuuhun, mutta ei pysty integroimaan luonnonmukaista rytmiään osaksi yhteiskunnan järjestystä?

Ei tietenkään tarvitse olla meedio ymmärtääkseen syyn vallitsevaan systeemiin. Suosituin uskontomme ja kirkkokuntamme kun on tätä nykyä markkinat, ja sen pyhimpiin sakramentteihin kuuluu muun muassa joulumyynti.

Tästäkin huolimatta, mainiota vuodenajan jatkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s