Miksi vähemmän somea on enemmän

Mitä yhteistä on tietoisuustaidoilla, verkostoilla, sosiaalisessa mediassa vietetyllä ajalla ja bisneksen tehokkuudella? Paljonkin.

Työterveyslaitos uutisoi mindfulnessin merkityksestä työpaikkatoheloinnin vastalääkkeenä. Kun keskitymme meneillään olevaan asiaan, voimme paremmin ja olemme tuottavampia.

Tietoista läsnäoloa toki tarvitaan kaiken aikaa, ei pelkästään työpaikalla. Jokainen ymmärtää, että väkivalta ja köyhyys kurjistavat, mutta henkinen poissaolo ja tunnekylmyys ovat kenties merkittävin tiedostamaton vahingontekijä perhe- ja työyhteisöissä. Välinpitämättömyys on välitöntä seurausta siitä, että ajatuksemme askartelevat kaiken aikaa seuraavan päivän palaverissa, kadonneessa puhelimen laturissa tai syntymäisillään olevassa mukanokkelassa twiitissä. Läsnäolon ja kohtaamisen taidon tulisi olla arjen itsestäänselvyys, kansalaistaito. Valitettavasti se ei sitä ole.

Samaan aikaan toisaalla Jarmo Hovinen kirjoittaa henkilökohtaisen vaikuttamisen merkityksestä. Hän kaipaa yritysten viestintään vähemmän tuotehuttua ja korporaatiobullshittiä. Henkilökohtaiset tapaamiset ovat selkeästi tehokkain tapa viestiä niin nykyisille kuin potentiaalisille asiakkaille.

Sinänsä asiassa ei ole mitään uutta, mutta entäpä jos miettisimme asian digitaalisesta näkökulmasta ja kysyisimme, että missä on henkilökohtaisuus verkon osalta.

Bingo!

Ensiapulaastarina toimii yritysviestinnän inhimillistäminen. Sen sijaan että ladeltaisiin muotitermejä, kerrotaan ihmisille suoraan, mitä he tuotteesta tai palvelusta saavat, jaetaan muiden kokemuksia ja tarinoita, ja rohkaistutaan persoonallisempaan uutisointiin.

Jutun pihvi on kuitenkin syvemmällä. Tärkeintä on ajaton viisaus henkilökohtaisten face-to-face -tapaamisten merkityksestä. Tämä on hyvä muistaa aikana, jolloin kaiken pitäisi olla automaattisesti digitaalista ja kaikki pitäisi viedä nettiin, koska ”muutkin ovat siellä”.

Nettisosiaalisuuden hyödyt ovat suurimmat siellä, missä ihmisillä on tarpeeksi aikaa omistautua. Ei ole sattumaa, että online-yhteistyö on tutkitusti tehokkainta innokkaiden koodareiden, harrastajien ja opiskelijoiden keskuudessa. Hyvin suurella todennäköisyydellä oma työyhteisösi ei lukeudu joukkoon.

Verkossa voi kyllä rakentua henkilökohtaisiakin suhteita – jos vain ihmisille annetaan tarpeeksi aikaa ja heillä on jaettu intressi, jonka varaan rakentaa. Aikaa ja keskustelua ei voi millään poppakonstilla korvata tai tehdä tarpeettomaksi. Näitä teemoja olen niin täällä blogissa kuin aikanaan väitöskirjassakin avannut väsymykseksi asti, ja samoin ovat tehneet monet muut asiantuntijat, verkostotutkijat ja sosiologit ennen allekirjoittanutta. Tätä joukkoa kannattaa kuunnella, sillä muuten sorrumme kaikkien aikojen viestintäteknologiaharhaan: kuvittelemme, että yhteisölliset työvälineet muuttavat bisneksen ja kaiken inhimillisen kanssakäymisen jopa ilman yhteisöjen rakennusaineksia, ihmisiä.

Mikä yhdistää verkostoja, somea, tietoisuutta ja tehokkuutta? Se, että työelämässä eletään niin omituista todellisen tai kuvitellun kiireen, tiedostamattoman ajattelun ja tehokkuudella kikkailun aikakautta, ettemme saavuta sosiaalisen verkon potentiaalista edes murto-osaa. Aidot kohtaamiset pakenevat someilustamme kuin vesi siivilästä.

Olimmepa sitten online tai offline, puolihutaistu koheltaminen ei luo hyvinvointia vaan  pahoinvointia. Informaation ja kanavien paljous nielevät helposti syövereihinsä. Tietoinen läsnäolo ja keskittymiskyky ovat erityisen hyödyllisiä taitoja oppia jo ennen syöksymistä someen.

Panosta siis hyvällä omatunnolla siihen, mikä tiedetään arvokkaimmaksi: henkilökohtaiseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa – olitpa sitten asiakastapaamisessa tai perheesi parissa. (Äläkä räpellä sitä puhelinta samalla.)

Less some is more.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s