Kirjoita unelmistasi, jos haluat niiden toteutuvan

Luin aamukahvilla HS:n tuoreen jutun Mikael Saarisesta ja irtisanomisten pilven hopeareunuksesta: potkut voivat olla avaus johonkin uuteen ja innostusta herättävään työhön.

Ensimmäinen Twitteriin livahtanut ajatukseni tekstistä oli se, että kengänkuva voi todellakin olla hyvästä. Enpä tiedä lähiyhteisöstäni yhtäkään kollegaa, joka ei olisi viimeistään jossain 6.-10. määräaikaisuuden välissä miettinyt lähtöä muihin hommiin.

Samaa kerkesin miettiä usein itsekin. Lopulta työnantajan rahoituskriisi teki nk. intervention. Minulla ei sattunut juuri sillä hetkellä olemaan ulkoisen rahoituksen projekteja, joissa olen enimmän ajan työskennellyt. Tilanteessa on kuitenkin puolensa. Kymmenessä vuodessa ehtii syntyä aivan liikaa rutiineja, kaavoja ja osuvia stereotypioita, joista poisoppiminen voi viedä puoli ihmisikää. Toiseksi, minulla on paljon kiinnostuksen kohteita, valtavasti uteliaisuutta, harrastuksia laidasta laitaan musiikin tekemisestä keittiöpsykologiaan ja pokerinpeluusta puutarhanhoitoon. Miksi siis jäädä jumiin?

P1020755

Kuten Mikael Saarinen jutussa muistuttaa, potkut saanut löytää usein innostuksensa toisaalta ja voi tehdä radikaalinkin alanvaihdon. No mikä ettei!

Mutta samaan aikaan minulla on ongelma: taustani vuoksi en osaa millään valita vain yhtä unelmatyötä tai aihetta, josta olisin eniten kiinnostunut. Sellainen johtaa helposti päämäärättömään ajelehtimiseen, haahuiluun ja työnhakuun vain työnhaun vuoksi.

Kuitenkin tiedän vallan hyvin, että ihmismieli on luotu toteuttamaan se, mitä se ajattelee. Valittaja saa lisää kurjuutta, ystävällinen saa lisää ystäviä, energinen saa lisää energiaa ja sarkastinen humoristi saa loputtomiin oivaltamisen iloa. Miksen siis edes kokeilisi hahmotella, millainen on juuri minulle sopiva työ?

Alkuhan on suorastaan helppo. Tarkentaa voi myöhemminkin.

  • Työssä täytyy olla mahdollisuus luoda uutta. Se voi olla niin tiedettä, taidetta kuin pieniä parannuksia ja oivalluksia arkeen. Vanhan loputon toistaminen ja naamiointi muka-arvokkaaksi tiedoksi on pahinta mitä tiedän – eikä esimerkkejä tarvitse näin digitaalisuuden aikakaudella kaukaa hakea.
  • Työssä täytyy olla luovuutta ja tuottavuutta tukevaa vapautta. Se ei ole sidottu tiettyyn paikkaan, kiinteisiin työaikoihin tai läsnäolopakkoihin. Kaikki muu olisi online-yhteistyön evankelistalle oman sielun myymistä fordilaisen ajattelun alttarille ja tietotyötä tekevälle organisaatiolle tuloksellisuuden itsemurha. Unelmatyössäni kollegoille ja johdolle on itsestään selvää, että yksityiskohtainen seuranta ja kaikenlainen kyttääminen on varmin tapa nakertaa luottamusta, kun taas vapauden antaminen suhteessa työn tekemisen tapoihin maksaa itsensä takaisin satakertaisesti.
  • Kolmas ominaisuus liittyy kautta rantain molempiin edellä mainittuihin. Unelmatyössäni työskennellään ympäristössä, jossa sosiaalisten teknologioiden hyödyntäminen on kiinteä osa niin henkilökohtaista kuin laajemman verkoston ”mindsettiä”. Verkko on jo itsestään selvyys, ei siis jotain, jonka olemassaoloa täytyy erikseen tutkia ja ihmetellä, tai jolla pitää rahastaa helposti höynäytettäviä. Minulla on luja usko siihen, että tällaisiakin töitä jo löytyy – tosin ei ehkä vanhimpien sukupolvien parista. Kun työskentely-ympäristö on hallussa, voidaan keskittyä sataprosenttisesti olennaiseen eli uuden tiedon luomiseen yhteisöissä ja verkostoissa.

 

Siinäpä tärkeimmät.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s