Internetin takia ei tarvitse luoda maailmaa uudelleen

Viime päivinä kotimaisen somen jaetuimmat jutut ovat liittyneet käytöstapoihin Twitterissä. Käytöstapoihin! On vuosi 2014, ja me käymme keskustelua siitä, että netissä pitää kunnioittaa muita ihmisiä.

Kuinka kauan vielä?

Sosiaalisen median käyttö kasvaa. Oho. Ihmiset haluavat jakaa kivoja juttuja sosiaalisessa mediassa. Oho. Sosiaalinen media voi synnyttää kateutta. Oho. Sosiaalisen median palveluita tulee ja menee. Oho. Sosiaalinen media kärjistää viestejä. Oho. Sosiaalinen media madaltaa hierarkioita. Oho. Sosiaalinen media voi tuoda työpaikan. Oho. Sosiaalinen media muuttaa johtamista. Ihanko totta.

Tuntuu siltä, että jokainen inhimillisen yhteiselämän ikiaikainen prinsiippi on tungettava somepuristimen läpi ja sitten ikään kuin yllätyttävä sen olemassaolosta – ja profiilinperustamiskursseja vetävät asiantuntijat hykertelevät setelinippu kourassa.

Tämä kirjoitus lienee välitilinpäätös. Avoimet innovaatiot, teknologinen muutos, palvelut, avoimet yhteisöt, verkostot, verkkodemokratia, uudet organisoitumisen muodot, työvälineet, projektit, rahoitushaut, aineistot, analyysit, julkaisut, koulutukset, tutkimusmenetelmät, ohjaukset, luennot, kurssit, kurssiwikit, blogit, opetuspalkinto, intrat, extranetit, raportit, workshopit, seminaarit, cmadfi, työpaikkahuumori ja yleinen nettikätilöinti… Mitä jäi käteen lähes 11 vuodesta online-yhteisöjen tutkijana?

Ennen kaikkea aidon yhteisön rakennusainekset: keskustelu, läsnäolo, ajan ja huomion antaminen. Ne ovat tavoitekeskeisessä verkossa harvinaista herkkua; ”kell’ yhteisö on, se siitä kiinni pitäköön”.

Mutta mukaan tarttui myös se, etten halua nähdä enää ainuttakaan postausta siitä, miten Internet mullistaa sitä ja tätä, ja samalla koko ihmisyyden. Samat keskustelut on käyty tulen ja pyörän keksimisestä asti. En jaksa enää taivastelua siitä, mitä se on se some, pitäisikö meidänkin firman olla siellä ja mitenköhän siellä oikein pitäisi käyttäytyä?

For God’s sake, elämää oppii parhaiten elämällä – niin myös netissä, eikä siihen tarvita tutkijaa tai konsulttia.

Kuljin siis täyden ympyrän vain päästäkseni siihen, minkä luultavasti ymmärtävät parhaiten alle kouluikäiset lapset: jospa nyt vain keskityttäisiin olemaan ja tekemään yhdessä, ja analysoimaan hieman vähemmän.

Sillä tavoin saattaa vahingossa syntyä jotain mullistavaa, leikillistä, uutta ja mielikuvituksellista. Kysykää vaikka pelifirmoilta – tai omalta jälkikasvulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s