Both-and world

Jos pitäisi tehdä vain yksi uudenvuodenlupaus, se olisi kaikenlaisen lokeroinnin vähentäminen. Jos Kvadrantidien meteoriparvesta osuu kohdilleni yksikin tähdenlento, toiveeni olisi mustavalkoisen ajattelun hälveneminen maailmasta noin ylipäätään.

Kaipaamme ylenmäärin selityksiä, käsitteitä, nimiä, ryhmiä, luokkia ja kategorioita – jopa siinä määrin, että niiden tavoittelu uhkaa välillä estää normaalin arjen.

Lievemmissä tapauksissa luokittelemme vain itse itseämme, mikä onkin kohtuullisen harmitonta. Pidemmälle ehtineet elämääpelkääväiset kantavat jatkuvaa huolta siitä, onko työkaveri, perhetuttu tai sukulainen homo, hetero vai bi tai mahdollisesti siirtymässä johonkin näistä luokista lähitulevaisuudessa, onko naapurin Pertsa kenties tienannut enemmän kuin me, ja muuttiko vastapäiseen taloon venäläinen, romani vai somali.

Niinpä niin, jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on, kunhan ei vahingoita muita. Pohjanmaakin kuulostaa kumpuisalta tämän vanhan latteuden rinnalla. Silti keskuudessamme elää valtavasti ihmisiä, jotka eivät ole sisäistäneet em. ajatuksesta puoliakaan. Se jää puheen ja sanahelinän asteelle. Todistusaineistoa saadakseen ei tarvitse kuin selata muutaman viikon lehdet, joissa käydään keskustelua eri väestöryhmien sijoittamisesta asuinympäristöönsä tai hirtetään julkisesti milloin minkäkin ammattikunnan edustajia.

Ihminen ei koskaan ole vain yksi rooli, yksi lokero, yksi totuus. Siitä pitävät huolen nerokkaat aivomme ja aistimme.

Hermann Hesse esitti tunnetussa Lasihelmipelissään ajatuksen eri tieteiden ja taiteiden perimmäisestä ykseydestä ja huomautti, että loogikko, matemaatikko tai tutkija voi olla samaan aikaan mielikuvitusihminen ja muusikko. Silti kovin helposti – liian helposti – alamme nokitella ilmiöitä, jotka eivät kuulu omaan välittömään kokemusmaailmaamme.

Minun oli helppo ostaa Hessen ajatus. Onhan koko 35-vuotinen elämäni ollut lukematon joukko omituisia yhdistelmiä: faktaa ja huuhaata, tiedettä ja taidetta, humanismia ja teknologiaa, vaatimattomuutta ja ylpeyttä, topiromppasmaista köyhyyttä ja yksinkertaisuutta mutta myös porvarillisia akateemisia piirejä, ehjää ja rikkonaista, kulissia ja aitoutta.

Maailma ei ole joko-tai. Se on sekä-että. Siksi todelliset elämäntaiturit ja menestyjät eivät sulje ovia vaan avaavat niitä.

Avarampaa uutta vuotta!

P1030051

2 kommenttia artikkeliin ”Both-and world

  1. Paluuviite: Kreatkaa vähän respektii, tai mie romahan | Tohtorille töitä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s