Reflektointia ja perjantai

Jokaisessa työyhteisössä viljellään omanlaistaan huumoria. Sairaalasarjoja katsellessaan voi saada promillen verran osviittaa siitä, millaista työpaikkahuumori on vaikkapa lääkärien ja kirurgien keskuudessa. Ulkopuolisen tahon läsnäolo voi jopa heikentää ammattilaisten suoriutumista tehtävistään, koska he eivät näissä tilanteissa uskalla heittäytyä lainkaan huumorivaihteelle, kuten normaalisti tekisivät.

Yliopistoilla harvoin on tarjota mitään yhtä mustanpuhuvaa, mutta osaamme nauraa ainakin byrokratian verkkaisuudelle, arjen pienille oudoille yhteensattumille sekä omille – tai tarvittaessa kollegoidenkin – tutkimusaiheille ja mittaville ”saavutuksillemme”.

Meillä on yksi tutkimusaihe ylitse muiden, ainakin jos sitä mitataan sarkastisen huomion määrällä. Jo opiskeluvaiheessa useimmat kuulevat luottamuksesta (trust) ja sen merkityksestä liiketoiminnassa ja yritysverkostoissa ainakin yhden ihmiselämän tarpeiksi. Kun painiskelu luottamuksen kanssa jatkuu jatko-opinnoissa ja aihetta sivutaan lukuisissa tutkimuspapereissa, valuu mitta helposti yli äyräidensä.

En enää  itsekään muista, mistä trust-huumori sai alkunsa, mutta pystyn luettelemaan useita sen ilmentymiä joista näiden viiden vuoden aikana on päästy nauttimaan. Ensin termi lyheni ytimekkääseen muotoon: siitä tuli yksinkertaisesti vain ”T” eli iso T.

Sen jälkeen on nähty monenmoista.  T-kirjaimeksi aseteltu ihmismuodostelma Suvi Ellen -laivan kannella. T-kirjaimen muotoon asetellut kuulijat väitöstilaisuudessa. Vielä massiivisempi T-ihmismuodostelma lausumassa juhlapuhetta karonkassa. Pahvista askarreltu ja foliolla päällystetty T-kirjain, jota on kuljetettu juhlasaattueessa tutkimuslaitoksemme käytävällä aina pikkujoulupäivänä (vuoden 2008 pikkujouluissa siihen oli lisäksi teipattu valkosipulinkynsi, joka haisi sadan metrin päähän. Kollegani kesäloman aikaan tuo samainen T-kirjain ripustettiin vähäksi aikaa roikkumaan katosta, kunnes se aiheutti liikaa hämmennystä). Tekstivyö, jossa lukee Trust. Tietovisajoukkueemme nimettiin T-tiimiksi. Luottamus-teemasta on sanoitettu rap – jota ei ole koskaan esitetty julkisesti. Trst on kirjoitettu tarkoituksella väärin kaikilla mahdollisilla tavoilla. Luottamus on innoittanut Väitössiat uusiin seikkailuihin. Aiheesta on kirjoitettu palindromeja (Iso T-sieni; Aila V. – Kvaliaineistosi.) ja kenties jopa haikuja. LUT:n kampusalue tunnetaan intranetissamme tuttavallisemmin nimellä Green Trust Campus. Tiernapojat on tulkittu uudelleen uusin sanoin:

Viisaus se kulukeepi itäiseltä maalta,

itäiseltä maalta.

Sanomaton luottamus se ulos loisti.

Mutta miksi palasin trust-aiheeseen juuri tänään? Olen käynyt aiemminkin nauttimassa annoksen Jori Hulkkosen maanmainiota tuotantoa, viiden vuoden takaisilla Uuden Musiikin Festivaaleilla. Siksi olikin ilahduttavaa törmätä NYT-liitteessä Sin Cos Tan -kaksikkoon, josta Hulkkonen muodostaa sen toisen puolen. Uteliaisuuttani menin YouTubeen kurkkimaan, ja kyllä kannatti. Kas tässä!

Trust

An overrated word

This is gonna hurt

More than just a day

Yksi kommentti artikkeliin ”Reflektointia ja perjantai

  1. Täydennyksenä: tuo edellinen ”T-kokemusten” muistelu lienee juuri sitä, mistä online-yhteisöjenkin tuore tutkimus puhuu (esim. Faraj et al. 2011, knowledge collaboration in online communities). Jatkuvasti muuttuva ja hajautuneesti toimiva sosiaalinen organisaatio – kuten yhteisö – tarvitsee tarinoita, jotka kiteyttävät kokemukset ja tapahtumat. Narratiivien avulla luodaan yksittäisten ihmisten tiedosta kollektiivista tietoa.

    Toinen tärkeä tekijä yhteisöjen selviytymisessä ovat jatkuvasti vaihtuvat roolit. Siinä missä perinteisessä organisaatiossa edetään monissa tilanteissa virallinen positio tai status edellä, yhteisöissä samalla käyttäjällä on tilanteesta riippuen useita erilaisia rooleja.

    Näitä ovat esimerkiksi jo vanhojen nyyssiyhteisöjen ajalta tutut terävöittäjät, laadunvarmistajat, teknofriikit ja rauhanrakentajat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s