Uutta materiaalia viestintäopetukseen

Never mind suullisen ja kirjallisen viestinnän taidot! Tässä tulee uusi koulutuksen lippulaivamme: viestinnän anaalinen ulottuvuus ja piereskelyharjoitus.

Työelämässä tarvitaan taitavia ja tiedostavia piereskelijöitä. Heistä on puutetta käytännössä kaikilla toimialoilla ja työntekijätasoilla.

Taitavassa piereskelyssä yhdistyy valistunut ajattelu, huippuunsa kypsytetty argumentaatio ja ilmaisun spontaani luonnollisuus. Kokonaan oma lukunsa on vastavuoroinen piereskely, jonka harjoittaminen kehittää näiden ohella vuorovaikutuksen ja ryhmässä toimimisen perusvalmiuksia. Ryhmäpiereskelytaidoiltamme me suomalaiset olemme korkeintaan löysää keskitasoa.

Piereskelyharjoitusten käyttäminen yliopistokoulutuksen ja -opetuksen työtapana on erinomainen keino edistää ruokavaliokriittistä ajattelua, kasvattaa henkistä alapääomaa ja löytää vaihtoehtoisia, jopa äänettömiä argumentoinnin ja retoriikan keinoja – ja lopulta myös tuulettaa keskusteluilmapiiriä.

P1080135

Kurssikirja sisältää myös kätevät ääninäytteet, joihin syvennytään yksilöharjoitteissa. Niitä tukevat mahdollisimman hajuttomat ja mauttomat videoluennot.

Jälkien peittely ja mahdollisimman tietoturvallinen piereskely muodostavat kokonaan oman ongelmakenttänsä, jonka haasteisiin on toden teolla herätty vasta ilmanraikastimien ja sosiaalisen median aikakaudella.

Valistunutta piereskelytaitoa tarvitaan käytännössä kaikkialla julkisista liikennevälineistä hisseihin, marketteihin ja luentosaleihin. Arkipäivän viestintätilanteissa sekä yksilö- että ryhmäpiereskely saattavat luonnistua ilman erillistä harjoittelua, mutta työelämässä kukaan ei ole seppä syntyessään. Matka ensimmäisestä tuhahduksesta äärimmäisen hiottuun loppuhuipennukseen on pitkä ja kivinen, eivätkä työyhteisön jäsenten erilaiset suolen toiminnot, henkilökohtaisen ilmaisun rohkeuden aste ja vaihtelevat vuorovaikutustaidot helpota tilannetta.

Kuitenkin peräpäämäärätietoinen ajattelu, vakuuttava piereskely ja alapääargumentoinnin taito ovat modernin, sivistyneen yhteiskunnan perustavia valmiuksia. Niiden historia on pitkä. Jo klassisessa Antiikin retoriikassa ajattelu ja piereskely kuuluivat erottamasti yhteen. Tuohon maailmanaikaan painotettiin erityisesti kykyä päästää juuri kyseiseen tilanteeseen sopiva mahdollisimman uskottava ja vakuuttava pieru, vaikka suu oli täynnä kiviä ja persekin melko kipeä. Filosofi Sokrates sovelsi oppejaan jopa piereskelyn taitoon: hän ei määritellyt uskollisille oppilailleen oikeaa mallia, vaan antoi näiden luoda itse oman tuotoksensa.

Ajat muuttuvat, mutta yhä edelleen valistunut maailmankansalainen nojaa käytännölliseen järkeen ja tilannetajuun valitessaan tilanteeseen sopivaa pierua. Tarvitaan kykyä arvioida tilanne nopeasti ja löytää siihen parhaiten istuvat ilmaisulliset keinot.

Aktiivisen piereskelyn ohessa meidän on hiottava myös taitojamme olla vastaanottavana yleisönä. Valistunut, kriittiseen argumentaatioon kasvanut kansalainen pystyy puolueettomasti arvioimaan havaitsemaansa piereskelyn paljoutta ja sen sisältämien viestien syvempää merkitystä.

Hän pystyy myös suodattamaan paskan seasta olennaisen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s