Opetan, siis en osaa

Syyskuu on vallan huonoa aikaa nuukahtaa kurssien hallinnoinnin paljouteen. Sen pitäisi yleensä tapahtua huhti-toukokuussa, kun lukuvuosi päättyy.

Mutta nyt sato on aikaisessa. Mitä enemmän silppua ja sälää, sitä typerämpi olo. Opetuksen määrä kasvaa ja kasvaa, periaatteessa se on kaikkia tasapuolisesti kuormittava työtaakka, toiset vain ovat tässäkin asiassa tasa-arvoisempia kuin toiset. Yksi ei opeta ollenkaan, toisella on 4-5 kurssia. Luentojen suunnittelun ja käytännön järjestelyjen kanssa saa heilua kuin moottoroitu heinämies, unohtamatta sitä pellon reunassa piileskelevää sähköjänistä.

Miksi edes luennoida aiheista, joista toiset tietävät kuitenkin enemmän?  Miksi kerron työvälineistä, joita en edes itse käytä? Mikä ihmeen sosiaalisen median käytön asiantuntija saati johtaja minä muka olen? Vieläkö 2000-luvulla joku tässä valtakunnassa kuvittelee, että väitöskirja tekee ihmisestä asiantuntijan? Siihen voi todeta vain että LOL ja ahihihihihi.

Tiedon etsimisen ja seulomisen ammattilaisia meistä kyllä koulitaan, mutta niitä taitoja on vaikea siirtää yksittäisissä lähipäivissä tai luentotilanteessa, jossa kaiken pitää olla käytäntöä, käytäntöä ja käytäntöä, jotta se olisi mahdollisimman ymmärrettävää. Oppiminen vie vuosia, joten mikä on oma roolini tässä kokonaisuudessa. Tai tuottamani lisäarvo. Ei sitä olekaan.

Vanhan vitsin mukaan torilla heitetty kivi osuu väkisinkin merkonomiin, mutta ajantasaisen version mukaan se osuu sosiaalisen median kouluttajaan.

Viime viikolla palautui taas konkreettisesti mieleen, milloin ihmiset ovat aktiivisia netissä: tietenkin silloin, kun he eivät syystä tai toisesta voi olla aktiivisia F2F. Minut selätti ihan vain perinteinen flunssa. Oli vaiva mikä tahansa, toimintakyvyttömänä osaa kummasti arvostaa edes jonkinlaista yhteyttä ulkomaailmaan. Kasvatustoimen ammattilaisille suunnatun kurssimme blogi oli työsähköposteihin verrattuna virkistävää luettavaa. Paitsi omista virheistä ja onnistumisista, on hyvä ottaa oppia myös muiden kokemuksista.

Vaan osataan sitä oppia muuallakin ja vieläpä mahdollisimman vähällä vaivalla. Kollegani törmäsi googlaillessaan intialaisten apulaisprofessorien tutkimuspaperiin, joka oli kopioitu suoraan hänen väitöskirjassaan jo julkaistusta artikkelista. Copypasteamista harrastavat monet, mutta jonkinlainen lainopillinen ja hyvän maun raja ylittyy viimeistään silloin, kun aineisto ja tilastollisen analyysin tulokset kymmenysten tarkkuudella on varastettu toisilta ja sepitetty näyttämään omilta.

Elämä olisi varmaankin huomattavasti helpompaa ilman minkäänlaista moraalia, mutta yleensä helppous ja laiskuus johtaa vain ikuiseen typeryyden silmukkaan, josta ei pääse ulos. Siksi jaksan myös viestintäkurssilla puhua medialukutaidosta, netiketistä, yksityisyyden suojasta ja sen kunnioittamisesta, vaikka se kuinka kuulostaisi vanhakantaiselta tai suorastaan eläkeläisille suunnatulta.

Aikanaan väitöstaipaleella minuun otti yhteyttä muuan ranskalainen, joka oli lukenut casemme blogien käytöstä ICT-yrityksen sisäisessä viestinnässä. Hän pyysi aineistona olleita haastatteluja itselleen.

Enpä lähettänyt.

Yksi kommentti artikkeliin ”Opetan, siis en osaa

  1. Kommentoin tähän: ”Miksi edes luennoida aiheista, joista toiset tietävät kuitenkin enemmän? Miksi kerron työvälineistä, joita en edes itse käytä?”
    Samaa ihmettelen aina itsekin. Se syö opettajamiestä ja miehen motivaatiota.
    Vastaus 1. kysymykseen: otan haasteeksani saada kuulijani opettamaan sen, mitä en itse osaa. Joskus toimii, joskus ei. Ainakin olen itse oppinut valtavasti sillä tavoin.
    Vastaus 2. kysymykseen: koskaan ei saa heittää toivoaan. Kun riittävän kauan opettaa oikeasta elämästä vieraantuneita menetelmiään, saattaa siemen itää ja joku ehkä joskus jossain jotain niistä soveltaa käytäntöön. Näinkin on joskus sattunut; tosin hän sai melko pian sen jälkeen ns. kenkää persuuksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s