Vuoden 2011 satoa

Posted: 15/01/2012 in tutkimus

Hups, vuosi pääsi vaihtumaan ja blogiaktiivisuuteni on edelleen jossakin edesmenneen tamagotchin ja ruohon kasvun seurailun välimaastossa. Mitä jäi käteen edellisistä kahdestatoista kuukaudesta? Henkilökohtaisesti paljonkin, esimerkiksi irtiotto eräästä mahdottomasta tilanteesta, yksi hyvin tärkeä ihminen, asuntokaupat ja muutto kauniiseen, onnellisen vaivattomaan vuokrakotiin, jonka orastava lattialistojen repsotus tai kaapinovien demonista hipova luokattomuus eivät – hähää! – ole enää minun huoliani.

Ammatillisesti isoin ilo oli päästä mukaan Knowledge protection and sharing -hankkeeseen ja oppia uutta siitä, millaisten haasteiden edessä globaalit suuryritykset ovat tasapainoillessaan tiedon jakamisen ja suojaamisen välillä. Opetusvastuut viestinnän kurssilla laskisin enemmän julkisen häpeän kuin saavutusten puolelle, mutta loppu hyvin kaikki hyvin, eikä kurssipalautekyselyyn onneksi tullut yhtään vastausta.

Vaikka en liittyisikään informaation avoimuutta julistavaan ruotsalaiseen verkkopiratismilahkoon, olen tottunut ajattelemaan, että ihminen elää yhteisöllisyydestä. Viestintäteknologia ei ole muuttanut yhteisöllisyyttä itsessään, mutta on tuonut siihen uusia sävyjä virtuaalisine leirinuotioineen. Yksilöistä lähtenyt muutos ei voi olla lopulta kertautumatta kokonaisten organisaatioiden ja systeemien tasolle. Huolen kuulee yritysihmisten puheessa: kun on totuttu siihen, että julkisen ja yksityisen tila hämärtyy, kaikki voidaan sanoa ’siellä Facebookissa’ ja tietoa tulisi jakaa mahdollisimman avoimesti, kuka enää jaksaa huolehtia siitä, että arvokkaat yrityssalaisuudet pidetään vain omana tietona eikä tietoa levitetä väärässä paikassa tai väärään aikaan (yleensä liian aikaisessa vaiheessa)? Erityisen mielenkiintoista on yrittää ymmärtää sitä, kuinka samat ihmiset tasapainoilevat kahdessa eri roolissa samaan aikaan, toisaalta avointen yhteisöjen jäseninä ja toisaalta yrityksensä salassapitovelvollisina työntekijöinä.

Viime vuodesta jäi mieleen myös se, että virtuaaliyhteisöjen tutkimus levittäytyi liiketaloustieteellisiin nk. vakavasti otettaviin lehtiin. Technovationin ja Research Policyn jatkoksi tutkimusalamme kingilehti MIS Quarterly ottaa aiheeseen kantaa tammikuun 2012 numerossaan. Ihmetystä artikkelissa herätti oikeastaan vain se, että sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu eksperimentillä, ei siis todellisessa olemassa olevassa yhteisössä. Vaikka mikäpä minä olen sanomaan, kun olen tutkinut tiedon jakamista virtuaaliyhteisöissä käyttäen menetelmänä muun muassa kirjallisuuskatsausta sekä yhtä haastattelua.

Uusi kevät kaiken muuttaa voi. Nyt pääsemme sentään ensimmäisten joukossa tutkimaan yrityksen ylläpitämän crowdsourcing -yhteisön käyttäjien motivaatiota tiedon jakamiseen, vieläpä in cross-cultural context.

Lopuksi kuuluisi varmaankin jakaa palkinto vuoden huuhaakäsitteelle. Kävin vain yhdessä konferenssissa ja sekin oli Tampereella, joten en pysty nyt kontribuoimaan tarkemmin. Veikkaisin kuitenkin, että ekosysteemi jatkaa vahvaa voittokulkuaan myös vuonna 2012!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s