Gimme some money

Posted: 22/04/2011 in palkka, tutkimus

Kaukana lähimenneisyydessä ovat ajat, jolloin tässäkin yliopistossa maksettiin työstä nälkäkorvaus ja palkkakehitysmahdollisuudet rajoittuivat siihen, että pärstäkertoimesi vanheni 40 vuotta.

Tein juuri viime viikolla palkkalaskelmien hävitysoperaation vapauttaakseni kansiotilaa. Samalla palautuivat mieleen ajat, jolloin aloittelin tutkimusassistenttina (2004). Palkka oli kutakuinkin 1800 euroa kuukaudessa, ja kun sitä vertaa nykyiseen tutkijakoulutettavan loppuvaiheen palkkaan ennen väittelemistä – olettaen että on julkaissut ja muutenkin suoriutunut ihmisiksi – on palkkapotti 1,7 -kertainen. YPJ:ssä on varmasti myös ongelmakohtansa, mutta ei tässä henkilöstöryhmässä.

Ammattiliiton palkkakyselyssä kysyttiin taannoin, onko vastaaja tulospalkkauksen piirissä. Ruksitin kohdan ’ei’, kunnes muistin, että ai niin – YPJ:ssä on myös henkilökohtainen palkanosa. Tämä kuvannee suhtautumistani työntekoon, eli minä vain hoidan sen mitä tarvitsee hoitaa, ja tarkistan 15. päivä että jotain rahaa on tullut tilille.

Aina tosin en muista tehdä sitäkään oikein. Syksyllä 2009 sain 9 kuukauden projektipäällikköpalkkiot takautuvina, koska yliopisto oli jotenkin unohtanut maksaa niitä koko alkuvuoden. Siitä opin olemaan tarkempana ylimääräisten palkkioiden suhteen.

Paitsi että yliopiston palkkakäytännöt ovat järjellistyneet, niin on myös motivointi, joka ei enää nojaa pelkästään odotukseen sisäisestä 24/7 intohimosta esimerkiksi luottamuksen tutkimiseen.

Tiedekuntamme on omaksunut käytännön, jonka mukaan impact factorilla varustetuissa tieteellisissä lehdissä julkaisseet saavat vuosittain 2000 euron kannustinpalkkion per julkaisu, jaettavaksi kirjoittajien kesken.

Minut tämä kannustin yllätti eilen täydellisesti: postilokerossa odotti palkkiolomake. En ymmärtänyt hetkeen yhtään mitään. Henkinen etäisyyteni impact-lehtiin on suunnilleen Maan ja Kuun välinen etäisyys. Näin toki edelleen, mutta selvisi, että muuan kuppainen knowledge management -journal on onnistunut vuoden 2010 aikana saamaan impact factorin. On vaikea sanoa miksi ja miten, mutta tällä tuurilla kannattaa ehdottomasti jatkaa myös Loton ja Viking Loton pelaamista.

Tärkeintä tällä hetkellä ei kuitenkaan ole käytössä olevan rahan määrä, vaan loman pituus. Jotain tämän hetken väsymystilasta kertonee se, että kevään wappulehden spontaaneimmat naurut kirvoitti (Kiroilevan siilin ja Facebookin ohella;) keuruulainen trukkikuski Heska Pavonen.

Levollista pääsiäistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s