Melkein poliittinen lipsahdus

Olen kaikki nämä viikot yrittänyt välttää politiikkaa sivuavaa kirjoittelua. Nyt viisari taitaa värähtää punaiselle, kirjaimellisesti. Tai sitten se on naisilla harvinaista punavihersokeutta.

Lueskelin aamukahvin ääressä uutista, jonka mukaan suomalaisnuorten ”varjovaalien” perusteella eduskunnan suurimmat puolueet olisivat Kokoomus ja Vihreät. Tarkempi tulos on bongattavissa vaikkapa Valtikan varjovaalisivuilta.

Uutinen ei sinänsä yllättänyt millään rintamalla ja on hienoa, että äänestyspassiivisempaa kansanosaa motivoidaan osallistumaan sitten-joskus keinolla millä hyvänsä.  Silti yhteiskuntakriittisempi puoleni jäi ihmettelemään, missä nyt mennään, jos ja kun tulevaisuuden toivoja on uskominen?

En onneksi joutunut todistamaan 1970-luvun poliittisen kartan hurmoshenkistä hullunmyllyä (enimmäkseen en ollut silloin syntynyt), mutta jotenkin olen tottunut ajattelemaan, että nuorempi sukupolvi haluaisi – tai edes yrittäisi – ajatella eri tavalla kuin vanhempansa. Onko meidän suuri pieni kansamme vauvoista vaareihin ja äideistä tyttäriin sitä mieltä, että perussievästä oikeistolaisuudesta löytyvät ne tärkeimmät arvot?

Paikallisessa vaalipiirissämme Kymessä varjovaalien menestyjiä olivat Kokoomus ja Perussuomalaiset. Tästä havainnosta joku hirtehisempi ja äkkinäisempi kärjistäjä voisi todeta, että nuorison enemmistö todellakin haluaa jotain lisää: joko rahaa ja pääomaa, tai sitten entistä punaisemman niskan;)

Sukupolvien yhteisymmärryksessä – veronkevennys, omakotitalo, huvila, citymaasturi, kesämökki sekä viinitila Ranskasta – ei liene mitään pahaa, kunhan se ei aikojen saatossa kärjisty inhimillisiä arvoja ylenkatsovaksi yksisilmäisyydeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s