Olet liian normaalikokoinen, you freak!

Puhun mielelläni erilaisten vähemmistöjen puolesta – esimerkiksi jo kertaalleen teurastetun väitöskarjan. Mutta tuntuu oudolta, että olen huomaamatta päätymässä itsekin osaksi erikoista vähemmistöä: kuulun normaalikokoisiin ihmisiin.

Päivän uutisten mukaan suomalaiset ovat Pohjoismaiden pulleimpia. Merkittävänä syynä on alkoholi. Tälläkin hetkellä koko joukko elämäntapa-ahdistujia jonottaa lähimarketissa päivittäistä kaljalaatikkoaan.

Olen ehkä naiivi, mutta kaipaisin ylisallivan überindividualismin keskelle edes muutamaa karismaattista elämäntapatohtoria, jotka puhuisivat terveellisempien valintojen puolesta omalla esimerkillään ilman sen kummempaa saarnaamista tai juuttumista milloin mihinkin kivikautiseen piirakkamalliin.

Tupakka menetti muutamassa vuosikymmenessä palvotun statuksensa ja se kaikki lähti valistuksesta, siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että ihmiset saivat uutta tietoa. Miksei sama voisi toteutua myös alkoholin tai roskaruoan kohdalla? Alamme olla niin oluessa marinoituja, että vähemmästäkin kyllästyy. Itsensä laiminlyöminen on tietysti vain oire pahoinvoinnista, jota mikään ulkoa kaadettava oppi ei korjaa, mutta samalla pienikin muutos voisi antaa lisää voimia myös niiden perimmäisten ongelmien käsittelyyn.

Itselleni kävi tarkalleen näin silloin kun pahimman kriisini keskellä aloitin uudelleen intohimoisen liikunnan: 150 kilometriä kuukaudessa. Ilman lentokenttää kiertävän pururadan olemassaoloa en varmaan olisi tässä. Osa kiitoksista kuuluu myös kauppojen alkoholittoman oluen valikoimille – porsas ja lager ovat erottamaton pari. Tällaiset arjen pienet nautinnolliset hetket ovat paljon tärkeämpiä ihmisten hyvinvoinnille kuin se, oliko porsaasta poistettu näkyvä rasva ennen nauttimista ja oliko se paistettu kevytmargariinissa.

Mitä onkaan tapahtunut luontevalle tavallisuudelle? Äärimmäisyyksien korostuminen ei ole enää vain verkkoviestinnän ominaispiirre. Se tuntuu leimaavan yhä enemmän myös yhteiskuntaa ja erilaisia sosiaalisia ryhmiä. Kymmenesosa(!) nuorista riutuu syömishäiriön partaalla ja puolet kansasta ahmii ja juo itseään kuoliaaksi.

Tohtoreille on edelleen töitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s